Press ESC to close

Mahmut YUMMahmut YUM Kişisel Blog

Screen Komutu ve Kullanımı

Screen komutu açmış olduğunuz shell oturumu içerisinde birden fazla işlem yapmanızı sağlamaktadır. Screen komutu kullanarak yeni bir shell oturumu açtığınızda, screen arkada yeni bir process oluşturur, eğer siz oturumdan Ctrl + a + d kombinasyonu ile  ayrılırsanız (detached ) screen komutu arkada oturumu çalıştırmaya devam eder ve daha sonra sizin aynı oturuma bağlanarak işlemlere devam etme imkanı sağlar.

Screen komutu, uzun sürecek bir işlemin terminal kapansa bile sonlanmamasını sağlamak için kullanılmaktadır.

Linux işletim sistemlerinin kendi repolarında bu sistem mevcuttur. Eğer kullandığınız sunucuda bulunmuyorsa kurulum kodu ile kurabilirsiniz.

Centos için örnek;

yum install screen

 

Screen Nasıl Kullanılır?

screen

komutu ile shell oturumu açıyoruz. Bu oturum içerisinde istediğimiz işlemlere dair scriptleri çalıştırıyoruz. Bu oturumdan ayrılmak istediğimizde CTRL + a + d kombinasyonunu kullanarak normal shell ekranına dönebilmekteyiz.

Birden fazla screen shel oturumu açabiliriz.

Bu oturumlar arasında geçiş yapmak ve açılmış oturumları görmek için ise aşağıdaki işlemleri takip ediyoruz.

screen -list

komutu ile açılmış olan ve açık olan oturumların listesini örnekteki gibi öğrenebiliriz.

There are screens on:
20368.pts-0.myum (Detached)
20386.pts-0.myum (Detached)
2 Sockets in /var/run/screen/S-root.

Daha önceden oluşturduğumuz screen oturumuna bağlanmak için screen -list komutundan aldığımız screen id si ile aynı oturuma tekrar bağlanabiliriz.

screen -a -r 20368

Oturumlar arasında geçmek için,

CTRL + a + n veya CTRL +a + p kombinasyonlarını kullanabilirsiniz. “n” Next, “p” Previus tabiri olarak geçer. Bu kombinasyonlar ile önceki veya sonraki oturuma geçebilirsiniz.

Oluşturduğunuz oturumu kilitlemek isterseniz (şifre girilmeden işlem yapılmaz şekle getirme) CTRL + a + x kombinasyonunu kullanabilirsiniz. 

Oturumu exit komutu ile tamamen kapatabilirsiniz.

Mahmut YUM

Lise yıllarında kendi sitesini kurarak Webmaster, Server Manager ve en son olarak Network dünyasının içinde kendi bulmuş bir insan parçası. Hepsi hayal de olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.